Týmto 5 potravinám sa vyhnite – výrazne zvyšujú riziko rakoviny!

Týmto 5 potravinám sa vyhnite – výrazne zvyšujú riziko rakoviny!

Rate this post

V dnešnom svete plnom chémie a moderných technológií sa stávajú potraviny čoraz umelejšími, čo nie je vždy dobré. Chemikálie totiž často spôsobujú rôzne zdravotné problémy. Pozrite si týchto 5 potravín, ktoré výrazne zvyšujú riziko rakoviny! 

1. ovocie a zelenina

Neveríte? Ani ja som neveril, skúste sa však na chvíľku zamyslieť. Hovoríme tu o ovocí a zelenine, ktorú kúpite v bežnom supermarkete. Väčšina týchto plodov pred tým, ako skončili v supermarkete, prišla do styku s tými najnebezpečnejšími chemikáliami. Či už to boli pesticídy a rôzne hnojivá počas rastu týchto plodín alebo rôzne chemikálie, ktorým boli plodiny ošetrené počas pred a počas cesty do supermarketu. Tieto chemikálie sú vysoko rakovinotvorné, treba si na nich dávať pozor. Samozrejmosťou by malo byť dôkladné umývanie ovocia a zeleniny pred konzumáciou, najlepším riešením je však konzumácia ovocia a zeleniny buď z vlastnej záhradky alebo od domácich pestovateľov, ktorí tieto chemikálie nepoužívajú.

2. sladené nápoje

nezdrave jedlo cola

Sladené limonády ako rôzne koly a iné umelé nápoje majú nielen silný marketing, vďaka ktorému ich toľko ľudí pije, ale aj veľmi silné rakovinotvorné účinky. Samozrejme, raz za čas si môžete bez problémov dopriať svoj obľúbený sladený nápoj, ak však tieto nápoje pijete vo väčších množstvách a každý deň, máte vážny problém. Prečo? Len si skúste prečítať zloženie niektorého známeho sladeného nápoja a ihneď uvidíte, o čom vravíme. Kopa rôznej chémie sa na našom organizme jednoducho nemôže prejaviť inak ako zle.

3. Spracované mäso

Iným slovom mäso spracované do rôznych požívateľných foriem ako párkov, klobások a podobne. V tomto prípade je problémom dusitan a dusičnan sodný, ktorý sa používa ako konzervačná látka práve do takýchto spracovaných mäsových výrobkov. Dusičnany zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva, treba sa tak pred nimi mať na pozore. Neznamená to však, že mäsové pochúťky musíte vylúčiť zo svojho jedálnička. Pred ich kúpou si starostlivo naštudujte obsah dusičnanov a vyberajte také, ktoré ho neobsahujú vôbec.

4. Popcorn z mikrovlnky

Aj vy vždy zostanete očarení po tom, ako vložíte malý sáčok popcornu do mikrovlnky a za chvíľku z neho máte plnohodnotný popcorn? Vedzte, že toto okúzľujúce divadlo sa nedeje bez chémie. Práve naopak, balíček popcornu obsahuje veľké množstvo rôznych chemikálií, ktoré môžu spôsobovať rakovinu semenníkov, pankreasu a pľúc. Nabudúce si radšej dobre rozmyslite, či ten popcorn večer pri telke naozaj stojí za to.

5. umelé sladkosti

Téma sladkostí a rakoviny je veľmi náročná, keďže sladkosti nikdy nemôžeme hádzať do jedného vreca. Veľké a známe firmy vyrábajúce sladkosti sa pri výrobe snažia pracovať s čo najkvalitnejšími surovinami a chémie používať čo najmenej. V prípade tých najlacnejších cukríkov však určite aj sami cítite, že obsahujú viac chemikálií ako prášok na pranie. A to určite nie je dobré. Pred maškrtením sa tak vždy uistite, že si nepochutnávate len na sladkom kuse chemikálií a farbív.

A samozrejme aj jedlá z fastfoodu, nekvalitné keksíky a mnoho iného. Avšak žiadny strach, pokiaľ pri výbere jedla aspoň trochu rozmýšľate, s výberom zdravých jedál ktoré nie sú nebezpečné nebudete mať problém. Dobrú chuť! 

Páčil sa ti článok?

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *