Kráľovská zelenina-špargľa

Kráľovská zelenina-špargľa

Špargľa si stále častejšie nachádza miesto v našej kuchyni ,aj ako prejedlo,v polievkach alebo ako hlavné jedlo. Paleta úprav špargle je veľmi rozmanitá. Šparglu možno upravovať varením,zapekaním,vysmážaním a aj grilovaním. Táto neobyčajná zelenina patrí do zdravej stravy vďaka vysokému obsahu vlákniny a vitamínov,ktoré sú dôležité pre náš organizmus. Obsahuje beta-karotén vitamíny B,C,E a K ,kyselinu listovú,kyselinu asparagovú,esenciálne oleje a riboflavin.

Zo stopových prvkov obsahuje vápnik,fosfor,horčík,draslík,zinok,železo a jód. Má nízky obsah cukru a nízku energetickú hodnotu(iba 25kcal/85 Kj na 100g),je preto vhodná ako diétna strava.

Medzi niektoré z jej liečivých účinkov patrí zníženie hladiny cholesterolu,ďalej zlepšuje metabolizmus,upravuje hladinu cukru v krvi,má pozitívny vplyv na funkciu obličiek,močový mechúr a močové cesty,bráni zadržiavaniu vody v tele,obmedzuje tvorbu krčových žíl,zmierňuje menštruačnú bolesť,podporuje plodnosť a v neposlednej rade pôsobí ako afrodiziakum.

Tak dobrú chuť.

Páčil sa ti článok?

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *